tisdag 6 maj 2008
Bye, bye Baltimore
Baltimore är på väg tillbaka, säger dom som tror sig veta, typ borgmästaren och kanske någon till. Det är svårt att hålla med: efter fyra dygn i stan undrar jag hur livet här tedde sig förut i såna fall – fjolårets brottsstatistik var den dystraste på länge och polisens interaktiva brottskarta är spännande. Baltimore är ett typexempel på en amerikansk storstad där medelklassen på 1970-1980-talet flyttat ut till förorterna och de fattiga – läs färgade – blivit kvar nära centrum.
Det är länge sen stadens stolthet Babe Ruth höll stadsvapnet högt.
Jag kom hit för en konferens, men ville inte bo på samma hotell där mötena hölls. Istället hittade jag ett annat ställe, 1870 Guest House där gatorna Lombard och Stricker korsar varandra, med utsikt över Union Square Park.
Fotografierna på nätet motsvarade verkligheten. Dana och Frank Trovato har ett fint litet gästhem inrett med antikviteter, spetsgardiner och ett romantiskt 1800-talsskimmer över hela lägenheten. Visserligen överdriver deras hemsida något -- Baltimores pittoreska hamn ligger på gångavstånd om man är beredd att trava i 35 minuter genom suspekta kvarter -- men annars är allt bra. Hjärtligare mottagning får man leta efter, även om Frank verkade smått förvånad över att någon alls hittar fram.
Och var käkar man då? Gå ut med Hollins så kommer du till en trevlig italiensk restaurang, och bry dig inte om folk, det är helt säkert att röra sig här, var Franks råd.
Hollins är en gata med förspikade fönster på vartannat hus, och dörrar gjorda av fanerskivor. Även om man faktiskt tror att Baltimore är på väg tillbaka så är utbudet av extremt billiga (läs urblåsta) lägenheter ändå väldigt stort. I varje gathörn ligger en sprit- och tobaksbutik, köpsuget tycks vara väldigt fokuserat, och inne i butikerna är försäljarna väl skyddade av plexiglas och snurrdiskar – lägg pengarna på plattan så vrider de runt ett plexifönster och sätter varan på plattan.
Kanske tolkade jag allting fel, det är inte mot rån utan dålig andedräkt de skyddar sig.
Nästa kväll hittade jag en utmärkt vietnames, Baltimore Pho (catfish i karamellsås rekommenderas), med en ägare i väst och färggrann slips som mest verkade driva sina anställda till vansinne med att dricka husets sprit och ragga kvinnliga kunder när han inte pratade med kompisarna i mobilen.
Vi önskade varandra tack och godnatt. Tidigare på dagen hade jag lyssnat på en FBI-agent som berättade att två poliser från Baltimore hade åkt fast för att stjäla heroin och pengar av knarkgäng, för att själva sälja grejerna vidare. Så när en polishelikopter satte sökarljuset mitt i ansiktet där jag gick på Hollins blev jag inte särskilt förvånad. I Baltimore kan allting hända. Helikoptern snurrade runt varv på varv medan polisbilar stod på span i alla gathörn. I det skedet promenerade jag lugnt vidare, utan att fråga någon förbipasserande vad som eventuellt är på gång -- och ärligt talat kändes det ganska skönt att veta att Finnairplanet från New York går nästa dag.
När jag skriver det här hör jag fortfarande sirenerna tjuta och polishundarna skälla.
Bye, bye Baltimore – stadens berömda akvarium ska jag se nästa gång.
tisdag 22 april 2008
Bilen att sukta efter
Dansken Henrik Fiskers skapelse hittade jag på en parkeringsplats i Palo Alto.
Eco-chic har fått en helt ny innebörd.
Ekorrar och hemlösa
På staketet i trädgården vid huset där jag bodde lekte ekorrarna tafatt på morgnarna och fåglarna sjöng.
Eländet var ändå inte långt borta. På andra sidan planket, nere vid bäcken East Creek, bodde folk under plastskynken. Palo Alto är en segregerad stad liksom så många andra ställen här: East Palo Alto, dit de flesta mörkhyade och mexikaner är förpassade, är rena slummen – sen början av 1980-talet har närmare ettusen personer mördats där.
Sen blev det flytt in till Pine Street i San Francisco, en av mina favoritstäder: vacker, bra klimat, hyggliga människor, fenomenala restauranger. Men med ett stort minus: gatubilden i delar av stan domineras av hemlösa. Värst är det i kvarteren ner mot Taylor och O´Farrell, där råder rena tredje världen stämningen.
Och knarket är närvarande överallt.
Första kvällen i nya bostaden bestämde jag mig för att utforska nattlivet och baren Kimo´s nerför gatan visade sig ha levande musik. Fyra band för sex dollar (bra ställe, rekommenderas). Efter One Man Banjo och Barnstormers – från Alabama – blev det dags för Deathat, en kvinna som spelade xylofon och en kille på bas. Det var finstämt, hon sjöng lite som Bjork och det hela var väldigt udda. Men: Mitt i en låt rusar två poliser in och släpar ut en av gästerna, musiken fortsätter, ingen reagerar.
Killen i baren bara rycker på axlarna: Crazy dude on drugs, säger han och det är inget mer med det.
Ändå känns det relativt säkert att promenera hem sent på kvällen, inte minst för att polisen har kvarteren under specialbevakning. Statistiken visar också att det bor relativt många barnfamiljer i området, förvånansvärt med tanke på att det är sällan jag ser några barn.
söndag 30 mars 2008
Företagen skärper reglerna för bloggare
Till de mest kända bland alla ”corporate bloggers” hör Microsofts Robert Scoble och Sun Microsystems chef Jonathan Schwartz (bilden).
Det här har hållit på i flera år, men nu börjar problemen dyka upp. Det handlar inte bara om risken för att affärshemligheter ska slinka ut, det kan bli andra obehagliga överraskningar. I USA har Cisco Systems hamnat i blåsväder sedan en av cheferna, Rick Frenkel som leder avdelningen för immateriella rättigheter, avslöjade att det är han som står för bloggen Patent Troll Tracker.
Juristen Frenkel har dragit ner byxorna på advokater som går till domstol med patentmål bara för att tjäna pengar, men efter att han valt att avslöja sin identitet står nu Cisco inför hotet att tvingas betala ett saftigt skadestånd. Två advokater i Texas anser sig ha blivit orättvist utpekade.
Patent Troll Tracker lades ner i februari, eller åtminstone är bloggen inte öppen för utomstående. Samtidigt meddelar Cisco att man ser över reglerna för sina egna bloggare, och kräver att de berättar var de jobbar ifall de skriver om något där arbetsgivaren har intressen.
Enligt Cnet har få företag överhuvudtaget regler för vad de anställda får skriva i sina bloggar, och finns något nedskrivet varierar praxis: somliga kräver inte att man uppger sin identitet, andra tycker det är ok att vara anonym.
I Finland har politikerna länge varit aktiva i bloggsfären, men företagsbloggandet ligger fortfarande i sin linda, även om exempelvis Nokia tillåter de anställda att lägga ut privata funderingar. Ett dussintal har uppenbarligen ledningens välsignelse eftersom de är länkade till Nokias hemsida. De två mest intressanta är trendkänslige Stephen Johnston som leder Nokias Internetstrategi, och Ari Jaaksi, som sköter kontakterna till ”open source” samfundet.
Än så länge får vi vänta på Olli-Pekka Kallasvuos blogg.
Men hur ärliga är företagsbloggarna?
Forbes-journalisten Dan Lyons tycker det mest handlar om marknadsföring och corporate bull. Lyons, som jag träffade på en konferens häromdagen, skriver en av USA:s mest lästa bloggar, The Secret Diary of Steve Jobs. Lyons beskriver excesserna i Silicon Valley ur Applechefen Steve Jobs perspektiv, eller som om Jobs själv hade skrivit bloggen. Lyons berättar att han framförallt inspirerats av den brittiska satirtidskriften Private Eye. Lyons blev avslöjad av New York Times i fjol, men njuter fortfarande av att kunna beskriva IT-världen med de absurda berättelser den är värd. Läs min artikel om The Fake Steve Jobs här.
måndag 17 mars 2008
Iphone mot Blackberry – USA mot Kanada
Det är där iPhone från Apple kommer in, som ”the real American phone”.
Visst har Pogue rätt, till en del.
Häromveckan lanserade Steve Jobs en ny uppsättning verktyg som Apple hoppas ska få skeptiska IT-avdelningar våga ta i bruk iPhone som företagstelefon. Det är en stor nisch i USA. Hittills har det varit bökigt och osäkert att använda företagets e-post i Apples telefon, men från och med juni erbjuds support för Microsofts Exchange-server, som används av många företag för att hantera e-posttrafiken på ett säkert sätt. Det ska också bli möjligt att på distans radera innehållet i telefoner som stulits eller försvunnit.
Det här, menar Pogue på New York Times, är den stora innovationen från Apple och den är ännu större än själva lanseringen av iPhone.Tyvärr är hela sanningen inte fullt så enkel.
“Dear Registered iPhone Developer, Thank you for expressing interest in the
iPhone Developer Program. We have received your enrollment request. As this
time, the iPhone Developer Program is available to a limited number of
developers and we plan to expand during the beta period. We will contact you
again regarding your enrollment status at the appropriate time. Thank you for
applying.”
Philip Elmer-DeWitt Från Fortune har bevakat Steve Jobs ända sedan 1982. Hans varning är att kommer man för nära Jobs hamnar man in i ett ”reality distortion field” där allt han säger framstår som sant. Det låter som en intressant teori.
Uppladdning för protesterna
Det sorgliga är att Irak-kriget har förvandlats till vardag och håller på att försvinna från nyheterna i tv, istället handlar allt om presidentvalet, men varken Clinton eller Obama verkar heller vara beredda för ett snabbt återtåg från Bagdad.
söndag 16 mars 2008
Dåren på Wall Street
Cramers aktietips är minst sagt otillförlitliga, vilket knappast skiljer honom från någon annan som försöker spå börskurserna (se Erik Lidéns doktorsavhandling från Göteborgs universitet). Ännu i början av år 2000 påstod Cramer att Internetaktierna är de enda man kan lita på.
Men man förlåter honom gärna eftersom Jim Cramer bevisar att stalltipsen på börsen närmast har underhållningsvärde. Och tittare har han i massor, trots kritiken.
lördag 15 mars 2008
Goda nyheter för George Clooney
På måndag ska den supersnabba elbilen Tesla börja rulla ut från Lotus-fabriken i England och leveranserna väntas komma igång om någon vecka. Med lite tur har man kunnat bonga någon av testbilarna som snurrar runt i trakten.
Det är goda nyheter för skådisen George Clooney som gått och väntat på sin kärra alltför länge redan, liksom Arnold Schwarzenegger och Googles Larry Page. Problem med kraftöverföringen innebar att lanseringen i oktober sköts upp.
För 100 000 dollar får man en bil som går från noll till 60 miles på 5,7 sekunder. Synd för Clooney: ursprungligen skulle den axa på fyra sekunder. Topphastigheten närmar sig 125 miles och på en laddning ska man komma 220 miles.
Skicka mobilen till Irak
Med tanke på all modern stridsteknik som skeppas till Irak, och fast kriget kostar 275 miljoner dollar per dag, totalt över 500 miljarder dollar, så har soldaterna inte telefoner att ringa hem med. Snacka om prioriteringar.
Det prisbelönta projektet drogs igång av Brittany Bergquist, då tolv år, tillsammans med brorsan Robbie för fyra år sen. Telefonerna säljs vidare och för pengarna skickas telefonkort till Irak.
Allt möjligt hittar ungarna på.
Sju filmer i posten -- men ingen iPod
Jag fyller i alla fält, köper sju DVD-skivor för 49 cent stycket av en tjänst, blir kund hos eMusic och klickar vidare. Nu måste jag bli kund hos tre andra (vad gör jag med stamkundskort hos Wal-Mart eller Home Depot och inte har jag tänkt ta ett billån heller?) och jag inser att jag är lurad.
Konsumentklagomålen ska skickas per post till ett kontor i Delray Beach strax norr om Fort Lauderdale i Florida. Det får bli till senare
Nedlaggningssajten för musik måste ha det mest udda utbud i indie-väg jag stött på. Lyckligtvis fungerar unsubscribe bra och det blev alltså ingen ny iPod.
Den här gången. Däremot har jag sju filmer i posten.
Jag älskar alla former av lurendrejeri, de håller en vaken.
Var finns sökmaskinen?
I måndags var firman värd för Mobile Monday och jag slank in som innovationsturist. I entrén lystes en stor vägg upp av sökord som skrivs in i sökfönster världen över, Paris Hilton dök upp flera gånger och så något på finska.
Finland har ju flest Google-användare i världen per capita och det var väl därför Matti Vanhanen släpptes in i fjol när han besökte Silicon Valley.
Google anses vara kreativitetens källa och därför tittade jag extra noga på vad som gör gänget där så kreativt. I ett hörn låg legobitar och modelljärnvägar utslängda, säckstolar att sitta på fanns överallt och väggarna var fulla av små sedelärande texter, till och med framför pissoaren.
Så var det ju knappt man lyckades hejda sig från att fråga: I vilket rum finns er berömda sökmaskin?
På Mobile Monday visades det senaste i navigationsutrustning upp, nystartade Dash är ute med en internetkopplad navigator för 599 dollar, vilket verkar väldigt dyrt: på Amazon får man de billigaste GPS-apparaterna för under 100 dollar. BMW presenterade också ”connected drive” med en Google-funktion för den amerikanska marknaden, till en början bara för BMW:s nya 6-serie i prisklassen 60 000 – 70 000 dollar.
Tyvärr tar det 5-7 år att utveckla en ny bilmodell, medan ny konsumentelektronik dyker upp efter bara några månaders utvecklingsarbete: vem vill ha en BMW i lyxklassen med ett navigationssystem från tidigt 2000-tal?
När vi åkte hem i Carl Snellmans bil vid niotiden satt Googles folk och spelade kort och drack cola, kanske i väntan på att få nattlig inspiration för sitt utvecklingsarbete. Så mycket eget liv verkar de inte ha.
Frukost på Buck´s restaurant
Det finns några ställen som en innovationsturist bör besöka. Buck´s hör definitivt till de första, liksom legendariska Oasis vid El Camino Real där Stanfordstudenterna spånar över öl och pizza, eller garaget på 367 Addison Avenue i Palo Alto där Bill Hewlett och Dave Packard skruvade och fixade med på sin audio-oscillator som skulle bli hela startskottet för Silicon Valley.
På Buck´s blandas doften av pannkakor och nybryggt kaffe med doften av pengar. Det är stället där alla som har något att säga till om inom Venture Capital möts för att käka pannkakor med blåbär och lönnsirap. Med mig har jag författaren och New York Times-kolumnisten Gregg Zachary, legendarisk Silicon Valley-reporter för Wall Street Journal, och Erik Mellgren från svenska Ny Teknik.
Jag beställer in en ”2 by 2”, pannkakor, stekt ägg och bacon, Gregg och Erik tar pannkakor med blåbär. Det är fullt vid alla bord, äldre män klädda i raka byxor, golfskjortor och sportjacka, ”casual” så det förslår. Men skenet bedrar: hur många miljarder i riskkapital som samlats denna morgon är jag inte i stånd att bedöma, men ordet ”deal” dyker upp i konversationen vid flera bord. Jamis som driver stället har blivit intervjuad hundratals gånger av journalister från hela världen, som kommer för att uppleva hur affärerna görs i Silicon Valley.
Andra regelbundna celebriteter bland gästerna är Mel Gibson och Neil Young – som faktiskt har en ranch här i Mammons trakter.
Inredningen är minst sagt udda, med detaljer som en rysk kosmonaut-dräkt. Det mest slående är att riskkapitalisterna börjar vara till åren komna: på Buck´s fanns knappast någon under 55 år.
tisdag 4 mars 2008
Corporate bull*
At SRI everyone is provided with a card explaining the approach NABC, Need, Approach, Benefits/Costs and Competition, an easy way of remembering what should be included before you actually have a value proposition. Too bad not single one of the numerous company executives who has undertaken training at te institute have been able to write down a definition. So much for corporate bull*.
Carlson was talking about the exponential economy, where geographical distance have all but disappeared. In his opinion, the first generation of innovation came with Henry Ford and the focus on costs, the other generation with Deming and the obsession with quality. In the exponential economy it is all about customer value, and, unfortunately, this is something that most people get wrong.