söndag 16 mars 2008

Dåren på Wall Street




En av mina favoriter på amerikansk tv har i flera år varit Jim Cramer, som jag bara träffat en gång personligen, på The Street.coms redaktion i New York. Då höjde han Nokia till skyarna och det var ju kul.


Fast det är inte många minuter jag orkar med Mad Money på CNBC, takten är alltför hög och hjärtattacken är lika nära varje gång när han vrålar, illröd i ansiktet. Cramer lever upp till sitt rykte som ”the Mad Man of Wall Street”. Hans favorit hatobjekt är Fed-chefen Bernanke. Här är ett bra exempel på Cramers framfart på You Tube. Det är många som tar Cramer på fullt allvar, trots att man ska placera i underhållningsbranschen snarare än inom den seriösa ekonomijournalistiken.
Cramers aktietips är minst sagt otillförlitliga, vilket knappast skiljer honom från någon annan som försöker spå börskurserna (se Erik Lidéns doktorsavhandling från Göteborgs universitet). Ännu i början av år 2000 påstod Cramer att Internetaktierna är de enda man kan lita på.
Men man förlåter honom gärna eftersom Jim Cramer bevisar att stalltipsen på börsen närmast har underhållningsvärde. Och tittare har han i massor, trots kritiken.
Här är en intervju som the Guardian gjorde nyligen med mannen.

Inga kommentarer: