måndag 17 mars 2008

Iphone mot Blackberry – USA mot Kanada


Amerikaner som behöver en handdator för avancerat bruk i jobbet köper en Blackberry från kanadensiska RIM, eller en Palm, med kontor i Sunnyvale här intill. Nokias jobblurar som N95 hamnar långt ner på listan. Communicator? Never heard of.

Motorola är visserligen fortfarande stort inom mobiltelefoner på den amerikanska marknaden, men efter att folk förlorade intresset för ännu en modell av Razr har firman tappat greppet.
Det är där iPhone från Apple kommer in, som ”the real American phone”.

Hype? Tja. Läs ansedda New York Times där David Pogue uppmanar alla som tvivlar på Steve Jobs skapelse uppmanas ta en lång semester – varför inte ett halvår i nationalparken Serengeti i Tanzania.
Visst har Pogue rätt, till en del.
Häromveckan lanserade Steve Jobs en ny uppsättning verktyg som Apple hoppas ska få skeptiska IT-avdelningar våga ta i bruk iPhone som företagstelefon. Det är en stor nisch i USA. Hittills har det varit bökigt och osäkert att använda företagets e-post i Apples telefon, men från och med juni erbjuds support för Microsofts Exchange-server, som används av många företag för att hantera e-posttrafiken på ett säkert sätt. Det ska också bli möjligt att på distans radera innehållet i telefoner som stulits eller försvunnit.

Apple har de senaste månaderna delat ut hundratals gratistelefoner till lokala företag som Genentech och institutioner som Stanforduniversitetet. Jobs säger att responsen bland de anställda varit positiv.

Frågan är om de lösningar som nu erbjuds tillfredställer alla. Ett problem är att SIM-kortet i iPhone fortfarande är låst av operatören AT&T, vilket tvingar användaren att ty sig till ett enda nätverk. (Förra veckan dök det upp en nyhet om att hackers lyckats lösa 2.0 koden och låsa upp telefonen.) Där finns heller ingen WIFI-funktion och därmed är VOIP (telefonsamtal över nätet) uteslutet. Och den 3G-telefon som har utlovats under andra kvartalet syns fortfarande inte till. Bluetooth och video är bara att drömma om.

Att övertyga företagen om att ta i bruk iPhone var kanske Steve Jobs viktigaste uppgift, men för flertalet av åhörarna – inbjudna analytiker, journalister och bloggare – var den efterlängtade nyheten hur Apples programvara för att göra applikationer för iPhone kommer att se ut.

Apple lanserade något som kallas SDK (software development kit) för utomstående som vill skriva programvara för telefoner. För 99 dollar kan vem som helst ladda ner SDK och skapa nya funktioner for iPhone. Applikationer som Apple gillar kan säljas via Apples hemsida och då tar bolaget 30 procent av intäkterna. Det här kan innebära ett enormt lyft för de programvaruföretag som hittills har tvingats anpassa sina applikationer för en uppsjö av telefonmodeller.

För att ge nya företag en spark i baken ska Apple samarbeta med Kleiner Perkins Caufield & Byers om en riskkapitalfond värd 100 miljoner dollar som ska stöda startups med sikte på iPhone.
Det här, menar Pogue på New York Times, är den stora innovationen från Apple och den är ännu större än själva lanseringen av iPhone.Tyvärr är hela sanningen inte fullt så enkel.

När folk försöker ladda ner Betaversionens av SDK får de följande meddelande.


“Dear Registered iPhone Developer, Thank you for expressing interest in the
iPhone Developer Program. We have received your enrollment request. As this
time, the iPhone Developer Program is available to a limited number of
developers and we plan to expand during the beta period. We will contact you
again regarding your enrollment status at the appropriate time. Thank you for
applying.”




Folk är helt enkelt förbannade och det visar sig att Apple redan valt dom som har första tjing på att få utveckla applikationer.

Det intressanta med att följa Apple från företagets hemtrakter i Silicon Valley är att på nära håll få se hur Mac-samfundet agerar i en värld där ryktena rör sig med ljusets hastighet, Fortune refererar till bloggspalten MacRumors som hänvisar till uppgifter publicerade av MacScoop och så vidare.
Philip Elmer-DeWitt Från Fortune har bevakat Steve Jobs ända sedan 1982. Hans varning är att kommer man för nära Jobs hamnar man in i ett ”reality distortion field” där allt han säger framstår som sant. Det låter som en intressant teori.
Vill man läsa mera om Mac fans och den verklighet de lever i finns det en rolig artikel här: konflikten mellan dem och andra datoranvändare jämförs med Israel-Palestina.
UPPDATERING: Häromdagen kom några nya uppgifter om planerna för nästa version av iPhone. Det talas om en lansering av 3G-versionen i juni. Den är värd att vänta på.

Inga kommentarer: