lördag 15 mars 2008

Frukost på Buck´s restaurant

Körsbärsträden står i blom, husen är byggda i nånslags karikerad västern-stil, vägarna är jämna och utan lappningar – ovanligt i Bay Area som har USA: s sämsta vägnät. Vi befinner oss i den sömniga lilla staden Woodside i Silicon Valley och det är dags för frukost på legendariska Buck´s Restaurant.
Det finns några ställen som en innovationsturist bör besöka. Buck´s hör definitivt till de första, liksom legendariska Oasis vid El Camino Real där Stanfordstudenterna spånar över öl och pizza, eller garaget på 367 Addison Avenue i Palo Alto där Bill Hewlett och Dave Packard skruvade och fixade med på sin audio-oscillator som skulle bli hela startskottet för Silicon Valley.

På Buck´s blandas doften av pannkakor och nybryggt kaffe med doften av pengar. Det är stället där alla som har något att säga till om inom Venture Capital möts för att käka pannkakor med blåbär och lönnsirap. Med mig har jag författaren och New York Times-kolumnisten Gregg Zachary, legendarisk Silicon Valley-reporter för Wall Street Journal, och Erik Mellgren från svenska Ny Teknik.
Jag beställer in en ”2 by 2”, pannkakor, stekt ägg och bacon, Gregg och Erik tar pannkakor med blåbär. Det är fullt vid alla bord, äldre män klädda i raka byxor, golfskjortor och sportjacka, ”casual” så det förslår. Men skenet bedrar: hur många miljarder i riskkapital som samlats denna morgon är jag inte i stånd att bedöma, men ordet ”deal” dyker upp i konversationen vid flera bord. Jamis som driver stället har blivit intervjuad hundratals gånger av journalister från hela världen, som kommer för att uppleva hur affärerna görs i Silicon Valley.
Andra regelbundna celebriteter bland gästerna är Mel Gibson och Neil Young – som faktiskt har en ranch här i Mammons trakter.
Inredningen är minst sagt udda, med detaljer som en rysk kosmonaut-dräkt. Det mest slående är att riskkapitalisterna börjar vara till åren komna: på Buck´s fanns knappast någon under 55 år.

Inga kommentarer: